Crossmediaal, multimediaal en transmediaal
Media heeft de mensheid overgenomen. Het beweegt met ons en de trends om ons heen mee. Voorheen was de mens in controle over media en moest bijna alles met de hand gedaan worden, terwijl tegenwoordig alles makkelijker voor ons wordt gemaakt. Wat we met Crossmedia willen bereiken is een storytelling. Dit is een belangrijk aspect bij Crossmedia. De kijker krijgt meer te zien dan alleen het doel, er zit meer achter. Bijvoorbeeld bij een auditieshow. Mensen krijgen niet alleen de audities te zien maar leven ook achter de schermen met de mensen mee. Wat ook belangrijk is om de doelgroep een rol te laten spelen in het concept. Laat ze interactief bezig zijn. Dit trekt voornamelijk aan. Een Crossmediaal concept kan tegenwoordig makkelijk gepromoot worden. Hierbij gebruiken we allemaal social media. Hierdoor bereik je de doelgroep en houdt je ze op de hoogte van wat er allemaal gebeurt. Dit kunnen wij ook wel verstaan onder Multimediaal. Het feit dat men geluid, beeld en tekst in 1 opslag kunnen gebruiken zoals op socialmedia betekend het dat je Multimediaal bezig bent.
Kortom bij crossmediaal word er een verhaal verteld via verschillende media. Het staat vanaf het begin tot het eind al vast hoe dit verhaal gaat lopen. Mensen kunnen via deze media op dit verhaal reageren en inhaken. Bij Transmediaal wordt er ook een verhaal verteld via verschillende media maar het verschil is dat bij Transmediaal het verhaal nog geen eind heeft. Het kan beginnen op tv, dan verder gaan via internet of in de krant, en weer eindigt op tv. Mensen zijn continu in de move om het verhaal te volgen.
Alle drie de media (cross-multi en trans) kunnen met elkaar gelinkt worden. Ze willen allemaal hun doelgroep bereiken. Het verschil is dat de mensen er zelf ook invloed op kunnen hebben, of juist het programma volgen zoals het is geschreven.