De vraag “hoe bereik ik veel mensen” blijft voor velen een uitdagende vraag, je kunt immers uit heel veel verschillende manieren kiezen. De manieren van communiceren zijn samen te vatten onder de volgende concepten: crossmediaal, multimediaal en transmediaal. Deze begrippen hebben meer overeen dan “mediaal”. Als de zender er voor kiest om één bericht te verspreiden via verschillende media noemen we dat multimediaal. Als de zender de verschillende media inzet en tegelijkertijd de kracht van ieder medium benut spreken we van crossmediaal. Doet de zender het totaal anders en verspreid het verschillende berichten die elkaar overlappen via de verschillende media dan hebben we het over transmediaal.
Dit is natuurlijk allemaal erg cryptisch omschreven, daarom is het verstandig om de volgende vraag te stellen: Wat is het verschil tussen deze begrippen. Lees verder en je komt er vanzelf achter…
Multimediaal
Multimediaal wil zeggen dat een bedrijf of individu een bericht verspreidt op meerdere media terwijl het bericht hetzelfde blijft.
Uiteraard wordt het bericht iets aangepast omdat een radio geen beeld heeft, een televisie geen interactie, etc.
Stel je ziet een poster in een bushokje voor een bepaald product en je kijkt ‘s avonds televisie en je ziet bijna dezelfde reclame dan spreken we over multimediaal. Luister je dan in de auto naar de radio en je hoort de tekst zoals die op de poster in het bushokje stond dan weet je het zeker: ja dit bericht is multimediaal verspreid.
Crossmediaal
Als bedrijven of individuen ervoor kiezen om meerdere media in te zetten en het bericht aan te passen naar de eigenschappen/krachten van ieder medium dan spreken we over crossmedia.
Als je televisie zit te kijken en je ziet dat er in een reclame wordt verwezen naar de Facebookpagina van dat bedrijf dan spreken we over crossmedia. Dit bericht maakt gebruik van de grote aandacht op televisie en verwijst naar de Facebook waar het veelal draait om interactie.
Transmediaal
Dit is het meest interessantste begrip; bedrijven of individuen die hier gebruik van maken, vertellen verschillende berichten via verschillende media. De berichten blijven te linken aan elkaar maar het is niet zo gemakkelijk als bij crossmedia.
Als je radio zit te luisteren en je hoort een bekende artiest en je hoort die artiest later in een reclameboodschap voor zijn/haar nieuwe CD dan noemen we dat transmediaal. Ieder medium verteld zijn eigen boodschap en alle boodschappen vormen een verhaal. Zo kun je zelf kiezen welk medium je bezoekt, maar telkens zijn de boodschappen te linken aan elkaar.
Al met al heb ik interessante begrippen besproken die in de praktijk soms redelijk vaag te herkennen zijn.
Hopelijk helpt deze uitleg bij het herkennen van deze concepten. Wat ik me wel afvraag: welk concept zou het meeste effect opleveren?
Door: Sander de Vreugd
Helder uitgelegd! Op de vraag welk concept het meeste effect zou hebben denk ik dat het afhankelijk is wat je doelgroep is. Ik twijfel namelijk tussen Multimediaal en Crossmediaal. Stel: je hebt de doelgroep 70+, dan denk ik dat een Crossmediaal concept niet zo heel veel zin heeft omdat ze dan van het ene medium naar het andere moeten. Dus als we het voorbeeld van jou erbij pakken, dan zouden ze van de televisie naar een Facebookpagina moeten gaan. Oké, sommige mensen boven de 70 zal het misschien wel lukken. Maar ik denk dat het grootste deel er geen eens aan gaat beginnen en daarom denk ik dat een Multimediaal concept beter op zijn plek is.
Maar neem je nu de jongeren als doelgroep dan lijkt mij het Crossmediale concept wel weer sterker. Omdat wij ten eerste gewend zijn om alle media door elkaar te gebruiken. Maar ook omdat we graag iets willen bijdragen of het zelf willen beïnvloeden. We willen (achtergrond)informatie weten en er eventueel op reageren als het ons interesseert. Wat denk jij?
LikeLiked by 1 person
Ik sluit me hierbij Sasja aan. Het is belangrijk eerst te onderzoeken wie de doelgroep is. Pas daarna kan je het best kiezen welk concept het best bij de uiting past.
LikeLike