Wat is nou typisch Multimediaal, Crossmediaal en Transmediaal?

1. Game of thrones is een multimediaal concept, omdat het verhaal geschreven is, maar het verhaal is ook een televisie serie geworden. Chaircreator van Bella Comfort is juist een crossmediaal concept, omdat er een app. is waar je je eigen stoel kan ontwerpen en dat wordt in de dichtbij zijnde winkel gemaakt. Als laatst is The Matrix een transmediaal concept, omdat je naast de films een game hebt waar een karakter van het verhaal wordt uitgediept. Hierdoor Is Game of Thrones Multimediaal, Chaircreator crossmediaal en The Matrix transmediaal.

2. Om op deze conclusie te komen, moest ik natuurlijk een vraag hebben. De vraag moest in mijn eigen woorden wat voor mij een voordeel is, dus was makkelijker te bedenken dan ik dacht. Mijn vraag was namelijk: Wat is nou typisch multimediaal, crossmediaal en transmediaal?

3. Om uit te zoeken wat multimediaal, crossmediaal en transmediaal is, is het ook handig dat we weten wat de drie termen eigenlijk inhouden. Multimedia is dat een verhaal via een medium wordt overgebracht en daarna op een ander medium wordt gezet, maar er wordt niets aan het verhaal verandert. Crossmediaal is een soort paraplu, er is één sterke medium die het meest de informatie weerlegt, daarnaast is er andere media nodig is om de informatie te verspreiden of op te vangen. Een goed voorbeeld is een website of een app. waarmee je dingen besteld. Als laatste leg ik transmediaal uit, dit is dat alle media hun eigen verhaal geeft aan de ontvanger, maar de media wordt wel 100% gebruikt.

4. Door deze gegevens kunnen we de vraag beantwoorden zoals ik gedaan heb in de eerste alinea. Hierdoor klopt mijn vraag met mijn conclusie. Maar hoe kom ik daar nou achter dat de informatie die ik heb goed is? Ik heb namelijk links naar sites die ongeveer uitleggen wat Game of Thrones, Chaircreator en The Matrix nou precies inhoud.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Game_of_Thrones ,http://www.chaircreator.nl/ , http://convergenceishere.weebly.com/the-matrix-and-avatar.html
En hier is nog een prikkelende vraag voor mijn lezers: Zou er ook een concept zijn die eigenlijk van alle velden voldoet?

Door: Lex Huigen

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s