Crossmedia, transmedia en multimedia, wat is het verschil?

Tegenwoordig speelt media een grote rol in ieders leven. Van vele media maken we dagelijks gebruik, zoals de krant, televisie, telefoon en nog veel meer. Hierin heb je drie verschillende concepten: crossmediaal, transmediaal en multimediaal. Op het eerste gezicht lijken de termen op elkaar, toch is dat niet zo. Wat is nou eigenlijk het verschil?

Wanneer een boodschap of verhaal verspreid wordt door middel van verschillende media noemen we het multimediaal. Bijvoorbeeld de wereldberoemde boekenreeks ‘Twilight’. Naast de vierdelige boekenreeks, is het ook verfilmd. Ook hebben ze een maandelijks tijdschrift dat helemaal in het teken staat van Twilight. Ze maken dus gebruik van verschillende media.

Als bedrijven en personen ervoor kiezen een boodschap of bericht verspreiden via verschillende media, spreken we over een crossmediaal concept. Het bericht wordt dan aangepast op de voordelen en eigenschappen van het medium. Bijvoorbeeld wanneer er in een televisie reclame verwezen wordt naar de applicatie voor de smartphone. Ze maken daarbij gebruik van verschillende media.

Tot slot hebben we het transmediale concept. Een concept is transmediaal wanneer er verschillende berichten worden verspreid over verschillende media. Ieder medium brengt dus zijn eigen boodschap over. Een goed voorbeeld is het programma The Voice Of Holland. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Dat komt met name doordat het programma veel gebruik maakt van verschillende media. Naast de wekelijkse uitzending op televisie, hebben zij een applicatie voor de smartphone op de mark gebracht waarin de kijker actief mee kan doen. Daarnaast staan ze ook veel in kranten en tijdschriften. Ook zijn de kandidaten regelmatig op de radio te horen.

Zoals je ziet draait het allemaal om het gebruik van verschillende media. Toch heeft elk concept zijn eigen kenmerken waaraan ze te herkennen zijn. Toch heeft elk concept dezelfde missie: de doelgroep bereiken.

Door: Fausia Mahawat Khan

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s