Een erg groot verschil is al de manier hoe zij informatie verspreiden. Om te beginnen bij een multimediaal concept. Dit concept verspreidt dezelfde informatie over verschillende kanalen. Bijvoorbeeld Albert Heijn deze zet voor de winkel een bord neer met de tekst “broodjes zijn deze week maar 1 euro!”. Deze actie zetten zij ook op hun Facebook pagina, maar laten zij ook op televisie terug komen. En in het bushokje hangt een poster. Zo wordt je er ieder moment van de dag weer aan herinnert. En als je dan uiteindelijk boodschappen gaat doen en je het bord van de aanbieding weer bij de ingang van de Albert Heijn ziet ben je eerder geneigd ook het brood te kopen. Ook bereiken zij verschillende doelgroepen door dezelfde aanbiedingen met verschillende kanalen te tonen. Een oude vrouw leest de aanbieding bijvoorbeeld in het foldertje van de Albert Heijn. Terwijl een student als ik dat eerder op de website van Albert Heijn zal lezen. En voor sommige mensen zal het zelfs wel de reden om juist die week bij de Albert Heijn de boodschappen te doen! Want als arme student kan ik je vertellen dat de aanbieding zeker meespelen waar ik mijn boodschappen zal doen!
Maar er zijn meerdere concepten die ik duidelijker wil maken. Zo is er ook een Crossmediaal concept waarbij de verschillende kanalen elkaar juist aanvullen. Zo kun je denken aan belprogramma’s. Hierbij heb je een telefoon nodig om met het spel op de televisie mee te kunnen spelen. Maar ook een voucher in een winkel die je kan verzilveren via de computer is een vorm van een crossmediaal concept. Nu zijn op dit moment de velen talentenjachten een goed voorbeeld. Waarmee je met de App je stem en mening kan laten horen. Ook het programma voor kinderen waarbij hun IQ wordt gemeten is een Crossmediaal concept. Hier kan mee worden gespeeld thuis met een App via de telefoon of Ipad. Tegenwoordig vallen al deze mogelijkheden al niet meer uit het leven weg te denken.
Dan nu het laatste concept wat ik nog voor vandaag met jullie wil bespreken. Het Transmediale concept, dit concept houdt in dat de verschillende kanalen los van elkaar gevolgd kunnen worden. En elkaar niet versterken of breken. Zo bijvoorbeeld het programma van Boer zoekt Vrouw. Deze verkoopt naast het programma een magazine in de winkel en ook is er een App van. Deze verschillende kanalen gaan allemaal over het zelfde onderwerp maar versterken elkaar alleen niet. Ze zijn eerder allemaal gericht op een andere doelgroep om het programma te kunnen volgen. Je kunt het programma dus ook volgen door alleen de app te bekijken of het magazine te lezen dit heet dus het Transmediale concept.
Ik hoop dat jullie weer genoten hebben van mijn uitleg. En morgen is er weer een nieuwe post te lezen op mijn blog! Dus blijf op de hoogte van de crossmediale wereld en volg elke dag J-blog.
Jacky Tegelaar