Multimedia, Crossmedia en Transmedia. Wat is dat nu toch weer?

Media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld, overal waar je kijkt zie je hoor je lees je verschillende media die een bericht op je over willen brengen. Televisie, kranten, radio, internet, maar ook alle reclame die je bijvoorbeeld tegen komt onderweg naar je studie of werk. Je hebt het misschien niet altijd door maar dagelijks zijn er duizenden media die een boodschap op je over willen brengen. Deze media kunnen we onderverdelen in de volgende drie termen : Crossmediaal, Transmediaal en Multimediaal.

Multimedia.

De winter komt er weer aan dus dat betekend dat betekend dat de NS weer gaat stunten met zijn Media kanalen, juist vertragingen. De NS wil haar reizigers zo goed mogelijk op de hoogte houden van de reistijden van de dag, dat doen zijn doormiddel van meldingen op de informatie borden op het station. Maar ook laten zij zien op hun persoonlijke App. dat er een aantal tot tientallen minuten vertraging is, zelfs op de radio laten zei horen dat het wel eens latertje kan gaan worden vanavond. Om deze informatie bij de ontvanger te krijgen gebruiken ze dus meerdere media dit noemt men Multimediale communicatie.

Crossmedia.

Dus je zit te wachten en te wachten op die wanneer eindelijk die trein eens komt opdagen, om de tijd te doden pak je je spits krantje nog maar eens uit je tas die je eerder deze morgen in je handen kreeg geduwd. In dit krantje staat een advertentie van de spits, In deze advertentie staat dat er een nieuwe Spits App. op je smart Phone te downloaden is. Zo kun je lekker compact en overzichtelijk het nieuws, weer en beurs koersen bekijken binnen een paar tikken op je telefoon. Hier word het ene medium gebruikt om je naar het andere medium te leiden, ze gebruiken daarbij dus meerdere media. Dit noemt men Crossmedia.

Transmedia

He he, je bent eindelijk thuis, Je schuift je koude stamppot nog maar even de magnetron in en ploft op de bank. Je zet de televisie aan en op dat moment komt er een reclame op te televisie dat vanavond de Nieuwe serie van Penoza op begint. Je Bent groot fan van deze serie dus had je de app. al vast gegrendeld op je telefoon. Van deze app. krijg je ook een berichtje dat de nieuwe Serie vanavond begint. Penoza en de zender die deze serie uitzend zijn in dit geval het medium wat de zelfde boodschap uitzend, hiervoor gebruiken ze meerdere media dus dit valt onder de Transmediale communicatie.

Al deze media hebben dus verschillen waar door ze van elkaar te onderscheiden zijn maar ook overeenkomsten namelijk het bereiken van de doelgroep, de ontvanger.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s