Multimedia, crossmedia en transmedia

Iedereen is tegenwoordig bezig met media, of je nou op de bank een krant zit te lezen, of je zit even op je telefoon of tv te kijken. We kunnen er niet meer omheen. Je hebt verschillende soorten concepten. Een concept is meer dan een idee. Een concept is een abstract begrip, het is het zoeken naar een gemeenschappelijk gedachtengoed tot het vaststellen en uitdagen daarvan.
Je hebt een multimediaal concept, crossmediaal concept en een transmediaal concept. In deze blog ga ik hier dieper op in en zal ik de verschillen tussen deze drie opnoemen aan de hand van wat voorbeelden.

Multimediaal wilt zeggen dat hetzelfde verhaal of boodschap via verschillende media wordt verspreid. Meestal is het exact hetzelfde, maar soms is het een beetje aangepast voor het medium. Een voorbeeld van deze conceptvorm is YouTube. Je kunt YouTube op je laptop/computer kijken, via de site, en je hebt er ook een app van waar precies dezelfde informatie op staat. Tegenwoordig kun je zelfs ook YouTube kijken op je tv. De informatie is exact hetzelfde.

Crossmediaal wilt zeggen dat een verhaal of boodschap via meerdere platformen wordt verspreid. Ieder medium dat wordt ingezet vult de tekortkomingen van een ander medium aan. Crossmediale campagnes zorgen over het algemeen voor een grotere herkenning en herinnering van het merk en hebben een positievere invloed. Een voorbeeld hiervan is The Voice of Holland. Dit is een tv programma waarmee mensen thuis mee kunnen beslissen wie er door gaat naar de volgende ronde. Ook heeft dit tv programma heen app waarmee je live mee kunt spelen tijdens de blind auditions. Dit vult elkaar aan.

Bij een transmediaal concept vertelt elk medium een eigen verhaal uit een verhalenwereld met een begin, midden en einde. Je kunt overstappen van het ene platform naar het andere, hiermee word je enthousiaster en kun je er meer plezier in krijgen, maar het hoeft niet perse. Als je het niet doet heb je toch een verhaal gekregen dat afgerond is en niks tekort komt. Een voorbeeld hiervan is Goede Tijden, Slechte Tijden een goed voorbeeld. GTST is een serie waarbij een app gebruikt wordt, ze lanceren een nieuw personage en door middel van een app kunnen de kijkers erachter komen wie het is. Iedere week worden er codes verspreidt die de kijker helpen om het notitieboekje van de nieuwe personage voor een week te achterhalen. De slimste speler maakt ook kans op prijzen. Je kan dus gewoon deze serie volgen zonder dat je informatie mist, je komt niks tekort.

Er zijn zoals hierboven al beschreven is, verschillende vormen van concepten. Elke vorm heeft andere kenmerken. Meestal is het onduidelijk om ze te plaatsen onder een van deze drie vormen maar er is vaak wel eentje die overheerst, het is ook vaak een overlapping.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s