Verschillende Media

Het is tegenwoordig erg belangrijk hoe je een boodschap overbrengt. De mensen hechten hier veel waarde aan. Er zijn veel verschillende soorten media en deze kan je op verschillende manieren gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden van het gebruik van verschillende media.

Multimedia: Bij multimedia maak je gebruik van een bericht en deze kopieer je naar verschillende media. Je past je bericht dus niet aan op het gebruikte medium.

Multimedia is niet meer weg te denken in het dagelijks leven omdat (bijna) iedereen toegang heeft tot een tv, computer of telefoon etc. Een voorbeeld hiervan is ‘Harry Potter’. Dit wereldberoemde boek is geschreven maar ook verfilmd. Het verhaal is dus over verschillende soorten media overgebracht. Dit is een voorbeeld van multimedia omdat het verhaal hetzelfde blijft. Het verhaal zal in de film wel iets aangepast worden maar in principe komt het op hetzelfde neer.

Crossmedia: Bij crossmedia maak je gebruik van verschillende media en deze media ondersteunen elkaar. Met een tv maak je bijvoorbeeld gebruik van een tweede scherm.

Crossmedia wordt steeds meer gebruikt omdat steeds meer mensen meer toegang hebben tot meerdere media. Zo heeft een huishouden (bijna) altijd een computer en een tv. Door deze met elkaar te verbinden komt de boodschap beter over en kunnen de mensen zich meer inleven in het bericht omdat ze er ‘moeite’ voor moeten doen. Een voorbeeld hiervan is het programma ‘Ranking the stars’. Dit is een programma op Nederland3 waarin bekende nederlanders elkaar gaan ‘ranken’ op basis van een vraag. Aan het begin van elke aflevering zegt de presentator dat de mensen thuis kunnen meedoen door middel van het tweede scherm. Dit scherm kan je gebruiken op de computer en kunnen de mensen live de aflevering meekijken en meedoen met het ‘ranken’ van de bekende nederlanders. Dit is een crossmedia voorbeeld omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende media. Namelijk de tv en de computer. (Het tweede scherm is ook beschikbaar op de telefoon)

Transmedia: Bij transmedia maak je gebruik van verschillende berichten die je uitzendt over verschillende media. Deze hoeven niet perse op elkaar aan te sluiten. Het zijn losstaande dingen van elkaar. Je hoeft bijvoorbeeld niet het ene te doen om het andere te kunnen doen.

Een voorbeeld van transmedia is het programma ‘Wie Is De Mol’. Naast de serie op tv is er ook een spel gemaakt. Dit spel sluit wel aan op het programma aangezien het spel hetzelfde spel is als op tv echter kan je het bij het spel zelf invullen zoals je wilt omdat jij zelf het spel speelt en niet de mensen in de serie. Je kan het spel spelen zonder dat je de serie hebt gekeken. Dit is een voorbeeld van transmedia omdat je het een niet nodig hebt om het ander te kunnen begrijpen.

Eveline Hoogenboom

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s