Steeds meer mensen vinden wat groen in hun omgeving belangrijker worden. Zo ook mensen in de stad. Maar hoe zorg je nou dat je zelf een stukje grond hebt waar je een eigen tuintje kan aanleggen? Juist, de stoeptegeltuintjes!
Al gehoord van deze opkomende trend? Of denk je nu, waar heeft zij het over? Ik zal even kort toelichten wat dat nou eigenlijk zijn. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om mini-tuintjes waar eerst stoeptegels lagen. Zo hebben mensen die in een stad wonen, toch een klein tuintje voor bloemen, kruiden of groente.
Je ziet deze stoeptegeltuintjes steeds meer in de grotere steden en het worden er steeds meer. Dit komt doordat mensen het van elkaar overnemen (als er een schaap over de dam is volgen er meer), maar ook doordat gemeenten het stimuleren. Er zijn zelfs al in sommige gemeenten teams opgericht die mensen adviseren over het onderhoud van zo’n tuintje. Zo is in Groningen een ’coördinator groenparticipatie’ aangesteld en zijn er in Rotterdam ’Green teams’ actief. Zelfs mensen die op een verdieping wonen willen graag buiten, op de begaande grond, een tuintje. Dit wordt natuurlijk overlegd met de benedenburen, maar in de meeste gevallen zijn die er blij mee. Helemaal als ze zelf niet goed ter been zijn of te weinig tijd hebben om een tuintje te onderhouden. Ze kunnen er wel van genieten en hoeven er niks voor te doen. In sommige gemeenten bevalt het tuintje zo goed, dat ze over willen naar wat groters en met de gemeentetuintjes aan de slag gaan. Zo gaan ze samen met buren aan de slag om bloemenperken of groentetuintjes aan te leggen.
De opkomst van deze stoeptegeltuintjes is niet alleen leuk voor de mensen in een stad of het stadsbeeld, het heeft ook een praktisch voordeel. Zoals we allemaal gemerkt hebben is het klimaat aan het veranderen. Steeds vaker krijgen we hoosbuien en zijn er kelders volgelopen of het riool is overbelast. Maar hoe meer tuintjes er in de stad komen, hoe meer het stadsoppervlak bestaat uit grond, hoe sneller de regen via de grond weg kan en hoe minder water er in de leidingen belandt.
Persoonlijk ben ik helemaal voor en hoop ze steeds meer te mogen zien in verschillende steden. Ik ben van mening dat het de stad opvrolijkt en dat mensen weer een doel hebben om even naar buiten te gaan. Wat weer goed is om even het hoofd leeg te maken van de dagelijkse druk van bijvoorbeeld hun baan.
Wat vinden jullie van deze stoeptegeltuintjes? Zijn jullie net zo enthousiast?
— Sasja C.L. Voogd —