De mogelijkheden van de huidige sociale media zijn eindeloos. We kennen ondertussen alle media die je als individu kan gebruiken. Foto hier, tweetje daar. Maar waar veel mensen (in het bijzonder jongeren) zich niet bewust van zijn, is de hoeveelheid persoonlijke informatie die ze online zetten. Niks geen privacy! Ik wil starten met een interessant weetje.
Ik heb onlangs een lezing bijgewoond van een documentaire fotograaf die een interessant én sociaal gevoelig project had opgezet. De fotograaf bezocht de mediamarkt, hij was opzoek naar een iMac. Hij begon wat rond te neuzen bij de showmodellen. Op een gegeven moment komt hij een enorme reeks foto’s tegen van twee meiden die zich erg hadden vermaakt met de Photo Booth van de iMac. Één van de meisjes droeg een naamketting met voor en achternaam. Na een tijdje googelen kwam de fotograaf al snel terecht op haar Facebookpagina. Haar persoonlijke informatie was geheel blootgesteld aan de buitenwereld. Zo wist hij ondertussen haar schoenmaat, haar adres en dat haar relatie met haar vriendje net ten einde was. Al snel wist hij alles over haar, zonder haar ooit te ontmoeten. De fotograaf heeft hier uiteindelijk een fantastische expositie van gemaakt. Alle foto’s en verhalen van dit meisje werden (anoniem) tentoongesteld. Op de expositie werden live haar tweets uitgeprint. De expositie was een succes, ondanks dat de fotograaf door velen een stalker werd genoemd en een rechtszaak aan zijn broek had hangen.
Maar nu genoeg over naïve individuen. Laten we kijken naar ‘the big picture’.
Mogelijkheden voor bedrijven
Wat de fotograaf te weten kon komen, kunnen grote bedrijven ook. Dit biedt de mogelijkheid om specifieke reclame naar de gebruiker te sturen. Is je relatie ten einde? BAM! Lexa.nl, duizenden singels wachten op jou! Ongelofelijk toch?
Er is een sterke interactie ontstaan tussen bedrijf en consument (many-to-many). Bedrijven kunnen makkelijk en low-budget een groot publiek aanspreken. Een simpele post kan al snel duizenden gebruikers bereiken. De posts bevatten vaak links waardoor er en call-to-action in verworven zit. Ook kunnen bedrijven via sociale media makkelijk inspelen op huidige trends en hypes. Een goed voorbeeld hiervan is de Facebookpagina van Heineken. Altijd scherp, actueel en komisch.
Maar de sociale media heeft ook een keerzijde voor bedrijven. Een voorbeeld: UPC is via twitter bereikbaar. Heb je een klacht? Vermeld het in een tweet. Deze is zichtbaar voor iedereen. Het laatste wat UPC wil, is een flinke deuk in hun merkimago. Hierdoor is UPC wel genoodzaakt jouw probleem snel op te lossen. Handig voor de consument dus.
Al met al zijn de sociale media zeker een goede ontwikkeling voor bedrijven. Door de many-to-many communicatie is er meer transparantie gekomen. Echter vind ik dat individuen zich er meer van bewust moeten zijn wat ze allemaal met de wereld delen.
Pepijn Meek