Deze week staat de term Storytelling op het programma. Een van de vijf speerpunten van crossmedia. Maar wat is Storytelling? De naam zegt het eigenlijk al: verhalen vertellen. Ieder mens is opgegroeid met het vertellen en luisteren naar verhalen die wij ook weer aan onze kinderen doorgeven. Want verhalen kan je makkelijker onthouden en navertellen dan losse feiten, cijfers of gegevens. Daarom is storytelling zo populair bij bijvoorbeeld merken en bedrijven als het gaat om de communicatie naar de consument.
Denk maar eens aan de reclame van Robijn.
Robijn doet de was bij… Chantal Janzen. Iedereen kent haar als musicalster, presentatrice en actrice. Tevens is ze uitgeroepen tot leukste moeder van het jaar en heeft ze met stiefkinderen meegerekend, een groot gezin. Waar het op neer komt is dat het een vrouw is met een drukke agenda en naast al haar werk ook nog fulltime moeder is die de huishouding moet doen, zoals de was.
In de reclame zie je dat Chantal naar haar huis loopt en je meeneemt naar binnen. Hier krijg je haar huis en gezin te zien, wat eigenlijk niks anders is dan bij andere gezinnen. Verder wordt er ingezoomd op een fotolijstje met daar een foto van, jawel, haar gezin. Doordat de setting van de reclame in haar eigen huis is, met haar gezin en zij in de reclame praat, wordt het heel persoonlijk en kan je je er makkelijk in verplaatsen, vooral huisvrouwen/moeders. Verder verteld Chantal dat ze ook gewoon huisvrouw is en de was op haar ligt te wachten. Hier zegt ze eigenlijk mee, ik ben net zoals alle andere huisvrouwen. Als ze wil beginnen met de was, verteld ze dat Robijn iets nieuws heeft: Robijn met Zwitsal geur. Terwijl ze hieraan ruikt zegt ze: ”Dat doet me denken aan vroeger” en zie je beelden uit haar jeugd. De reclame wordt hierdoor nog persoonlijker en betrouwbaarder. Terwijl je samen met Chantal wegdroomt, hoor je op de achtergrond dat Chantal geroepen wordt door een van haar kinderen en als ze weer op de wereld is, zie je dat haar zoon nog meer was voor haar voeten gooit. Vervolgens komt er nog een zoontje aan die zijn stapel er ook nog bovenop gooit. Dan zie je haar lachen en zegt ze: ”Ja, ik ben toch ook gewoon, de huisvrouw” en komt haar zoon in beeld en zegt: ”En uitgeroepen tot leukste moeder van het jaar” waarop Chantal weer sarcastisch reageert: ”De leukste, (ruikt aan haar schone wasgoed) lekkerste”.
Deze reclame heeft dus een begin (Chantal neemt je mee in haar huis), midden (gaat wassen) en einde (schone was wat heerlijk naar Zwitsal ruikt). Dit is een kenmerk van een reclame met storrytelling. Wat ook kenmerkend is, is dat er een hoofdpersoon in zit, een verhaallijn met daarin ontwikkeling als gevolg door tegenspraak (iets wat de hoofdpersoon lastig, moeilijk of niet leuk maakt, een soort van probleem) dat wordt opgelost door de heerlijke en vertrouwde geur van Zwitsal. Ook is het verhaal persoonlijk, roept een emotie op, maar er wordt ook een emotie verteld en komt de reclame geloofwaardig over. Het is waar wat Chantal verteld.
Heel veel reclames maken gebruik van storrytelling. Wij zijn namelijk meer geïnteresseerd omdat het verhalend verteld wordt. Op deze manier komt de boodschap goed over en onthouden wij het beter. Bedenk zelf maar eens iets wat je is bijgebleven, negen van de tien keer gaat het om storrytelling.
— Sasja C.L. Voogd —
Mooi voorbeeld. Veel vrouwen kijken natuurlijk op naar Chantal; een carrièrevrouw, ziet er goed uit én ook nog een gezin. Ik denk dat veel vrouwen zich hiermee eindelijk in vergelijking met Chantal kunnen stellen. Naast alle chique gelegenheden is zij ook ‘maar’ huisvrouw.
LikeLiked by 1 person