Bij het overdragen van een boodschap (reclame) wordt er vaak een verhaal centraal gesteld. Zo’n verhaal rondom de boodschap die je wilt meegeven, kan het imago of de uitstraling van het product beïnvloeden. Het kan het product bijvoorbeeld ergens mee laten associëren en het kan sfeer brengen. Ook helpt een verhaal je iets makkelijk voor te stellen.
Als voorbeeld neem ik een reclame spotje van Lipton Tea.
In dit reclame spotje wordt een huiselijk sfeertje gewekt. Een thuis sfeer die we in Nederland haast allemaal wel kennen. Het wordt je makkelijker gemaakt om zo’n situatie voor te stellen. In Het spotje hoor de (Nederlandse) moeder zeggen : ‘nee, doe mij maar gewone thee’.
Vervolgens wordt de moeder overgehaald om het te proberen, en zegt dat ze het heel lekker vind.
Het spotje doelde er natuurlijk op dat oudere die vaak bij hun ‘oude vertrouwde’ producten bleven, over gingen stappen naar de Lipton Thea. Na een scenario te hebben gegeven over mond op mond reclame en het uitproberen van de thee, zou de doelgroep zich kunnen identificeren met de moeder. Vervolgens hoor je een stem zeggen: ‘ontdek zelf Lipton etc..’.
Doormiddel van zo’n verhaal geef je de consument een gevoel van vertrouwen, authenticiteit, echtheid en een beetje authentiek. Het merk komt dichter bij de consument te staan doordat het verhaal persoonlijker en betekenisvoller wordt.
AahJU!
Door : Jochem pastoor
Jij spreekt in jouw blog over ‘ouderen’, maar ik vind Nicolette’s moeder er nog niet heel oud en achtergebleven uit zien. Als ik haar zo zie lijkt het mij een vrouw die goed met de tijd mee gaat en zelf bv. ook een smartphone heeft. Ik denk dat Nicolette’s oma het beter had gedaan. Dat de door jou genoemde doelgroep zich dan beter kan verplaatsen in het overstappen op ‘nieuwe’ producten. Vind jij dat dit effectief werkt? Het overstappen op een ander product?
LikeLike