Ikea concept

Ikea heeft een heel ander concept dan andere grote woonwinkels. Het spreekt je aan en iedereen heeft wel iets in zijn huis van de ikea. De kwaliteit is goed de winkels zijn ruim en je loopt er goed doorheen. Er is overal aangegeven waar je naartoe moet lopen en er is genoeg keuze voor iedereen. Je kan er zelfs eten en wat drinken. Genoeg ruimte voor kinderen en natuurlijk niet te vergeten, het is niet heel duur.

Usability is één van de vijf speerpunten van crossmedia. Wat is usability nou eigenlijk? Usability is eigenlijk niet meer dan de gebruiksvriendelijkheid. Het moet effectief zijn, efficiënt zijn en de tevredenheid moet hoog zijn. Het gaat ook om de gebruikerservaring. De kern van usability is: Don’t make me think! Een concept moet dus makkelijk te begrijpen zijn en het moet er duidelijk uitzien. Als je iets goed begrijpt en het ziet er goed uit dan is het veel fijner dan dat je een concept hebt waar je een aantal keer moet nadenken voordat je het echt begrijpt. Dat is te vaag en het concept blijft dan niet hangen in je gedachten.

De usability bij de Ikea is heel goed. Iedereen snapt waar ze voor staan en alles is duidelijk. Je hebt apps je hebt een duidelijke website en het is overal te zien. Het is zo bekend dat iedereen het wel kent en er dus thuis iets van heeft. Al is het maar een borden set. Ikea richt hun winkel zo in dat je allemaal huiselijke sfeertjes hebt waar je inspiratie mee op kan doen. Je loopt eerst door de winkel waar je alles kan zien en dan kan je daarna zelf je meubels pakken in een soort van magazijn. Je kan je er eigenlijk wel een dag vermaken ook omdat je er kan eten voor een euro en je kan er lekker een kopje koffie drinken. De ikea heeft het erg goed gedaan met hun usability.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ikea concept

 1. denisevangeffen says:

  Leuke blog! Goed en duidelijk geschreven! 😉 Ik vraag mij nu wel af of alle middelen die ingezet zijn om de “usability” goed te krijgen, ook wel relevant zijn, wat denk jij? 😉

  Like

 2. jackytegelaar says:

  Leuke blog om te lezen! Ik vind de usability van IKEA ook erg sterk! En met mij heel veel anderen.
  Het is precies zoals je vertelt! Ik ervaar het altijd als een leuk dagje uit. En zeker toen ik voor mijn eigen studentenkamer ging winkelen natuurlijk! Wat vind jij het best aan de usability van IKEA? Ik vind het eten voor 1 euro een zeer leuke bijkomstigheid! Maar ook de sfeer van IKEA zelf en de kamers die zij tonen maakt het voor mij tot een leuk dagje uit.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s