Multimediaal, crossmediaal en transmediaal.

In deze post ga ik het hebben over de drie verschillende conceptvormen van crossmedia. De drie verschillende conceptvormen zijn: multimediaal, crossmediaal of transmediaal. Dat wilt dus zeggen dat een concept één van die drie verschillende vormen aanhoudt. Ze zijn allemaal verschillend en ze doen wat anders. Multimediaal houdt in dat de verschillende media dezelfde informatie verschaffen. Crossmediaal houdt in dat verschillende media elkaar versterken. Als laatste heb je nog transmediaal dat houdt in dat de verschillende media iets anders vertellen en niet op elkaar inspelen.

Als eerste een multimediaal concept. Een voorbeeld van een multimediaal concept is bijvoorbeeld het AD (Algemeen Dagblad). Zij verschaffen een krant die dagelijks uitkomt. Elke ochtend ligt er weer een nieuwe editie van het Algemeen Dagblad op de deurmat, mits jij een abonnement hebt. Je kan lekker op je gemak alles volgen via een krant. Ook hebben zij een app waar je dezelfde informatie kan volgen als in een krant maar dan digitaal. In de krant en op de applicatie kan je hetzelfde lezen. Dit houdt dus in dat het een multimediaal concept is.

Een voorbeeld van een crossmediaal concept is bijvoorbeeld The Voice of Holland. Er is een show van op tv. Het gaat erom wie uiteindelijk de wedstrijd wint met zingen. Je kan het volgen op tv maar je kan tegelijkertijd, met een lekker colaatje en een mobiel in je hand, sms’en naar The Voice of Holland op wie jij gaat stemmen. Daarnaast kan je na de afloop van de show ook nog even op internet een backstage filmpje van de sterren bekijken. Ze hebben ook nog een Youtube account waar je al de audities nog is even op je gemakje terug kan kijken. Er zijn dus verschillende kanalen die elkaar ondersteunen om het concept sterker te maken.

Als laatste de transmediale conceptvormen. Neem als voorbeeld Harry Potter. Het is super bekend en een mega hit. Het is begonnen met de boeken reeks van J.K Rowling die razend populair werden. Er gingen mensen voor de winkel wachten om het nieuwe deel zo snel mogelijk te kunnen lezen. Het stopte niet met de boeken, er kwamen zelfs films uit. Die films zijn nog populairder geworden dan de boeken en het werd een miljoenen of misschien wel een miljarden industrie. Naast de films kwamen er games uit om nog even het verhaal op een andere manier te beleven. Je merkt dus dat er veel verschillende media zijn ingezet om het telkens op een andere manier te vertellen. Je kan ook de game alleen spelen zonder de films gezien te hebben. Dit is typisch transmediaal.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s