GEZAMELIJKE BLOG
Iedereen kent ze wel, die razend populaire reeks Harry Potter’s van J.K. Rowling. Sinds de uitgave van het eerste boek, Harry Potter en de steen der wijzen heeft de serie geleid tot een internationaal succes. In deze blog gaan we gaan kijken naar de verschillende uitingen van deze verhalenreeks.
Ten eerste kijken we naar de algemene verhaallijn. Wie is Harry Potter?
De serie Harry Potter gaat over leerling-tovenaar Harry Potter en zijn vrienden Rob Wemel en Hermelien Griffel. Zij studeren allemaal aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. De rode draad in het verhaal is de strijd tussen Harry Potter en de duistere tovenaar Heer Voldemort. Deze duistere tovenaar heeft Harry’s ouders vermoord in een poging onsterfelijk te worden. Ondanks dat het een fictief verhaal is, leert het ons veel over liefde, vriendschap en samenwerking. Ook komen thema’s als racisme, wraak, moord en het verlies van dierbaren aan bod.
Ondertussen zijn er zeven boeken uitgebracht. Dit zijn Harry Potter en de Steen der Wijzen, de Geheime Kamer, de Vuurbeker, de Orde van de Feniks, de Halfbloed Prins en de Relieken van de Dood.
Na de publicatie van het vijfde boek, is het eerste boek verfilmd. Ondertussen zijn alle boeken verfilmt. (het laatste boek is opgesplitst in twee films).
De boeken en films komen qua verhaal sterk met elkaar overeen. (Al vinden veel fans de boeken beter, omdat je hier meer inzicht krijgt in Harry’s gevoelens en uitdrukkingen).
Mede door het enorme succes van de boekenreeks zijn er meerdere kanalen ingezet om het verhaal te verspreiden. Zo zijn er officiële soundtracks, videogames, online platforms, cluedo en LEGO uitgebracht. Deze zullen we allemaal kort bespreken.
Harry Potter is van een fantasieverhaal overgegaan tot iets waar niemand meer omheen kan. Maak je een film, dan weet je dat er die-hard fans zullen ontstaan.. en dat is dan ook gebeurt. Er is veel meer te beleven voor de fans van Harry Potter. De soundtracks die in de films worden afgespeeld zijn te verkrijgen en te downloaden waardoor je bij het horen van dit geluid altijd weer aan Harry Potter denkt. De soundtracks van Harry Potter die we waarschijnlijk allemaal al kunnen dromen, zijn zeer mysterieus en opgebouwd van rustig naar spannend. Op deze manier blijf je de fans bereiken ook al is het verhaal al afgelopen.
Om de belevenis van de fans door te zetten hebben de makers van Harry Potter een website ontworpen zodat de fans hier interactief mee bezig kunnen zijn. De website genaamd pottermore.com zegt het eigenlijk al. Meer van Potter. Op deze website kan je in het verhaal van Harry stappen en als een soort van spel voorwerpen en missies unlocken. Je krijgt weetjes en missies die je moet voltooien om het verhaal compleet te maken. Door deze manier van interactief bezig te zijn weet je niet wat komen gaat. Dit maakt de speler nieuwsgierig. Dit komt omdat het verhaal op de website anders is verteld dan het verhaal in de films of boeken. Ze zijn allemaal gebaseerd op 1 verhaal en die verhaallijn zal altijd blijven, maar je krijgt andere scenario’s.
De bedenkers van dit concept hebben hier goed over na gedacht. De filmreeks van Harry Potter is ten einde. Maar zodra mensen iets van Harry Potter voorbij zien komen moeten ze weer denken aan de film, en zo word er weer over gesproken. Hierdoor verdwijnt Harry Potter nooit.
Als we naar de verschillende kanalen kijken, zien we dat ze allemaal een eigen leven lijden. Je kunt ze onafhankelijk van elkaar gebruiken. Hieruit kunnen we concluderen dat Harry Potter overwegend een transmediaal is.
Ook al is het concept/verhaal in het boek en de film praktisch hetzelfde, toch zijn er ook bepaalde aspecten aan het concept van Harry Potter die aantonen dat het een transmediaal concept is. Dit blijkt uit het verhaal wat er in het harry potter bordspellen aan de orde is. Zo is er bijvoorbeeld een Harry Potter variant van cluedo. In dit bordspel is er een totaal ander verhaal aan de orde dan in de film of in het boek. Bij dit spel gaat namelijk het verhaal dat er een moordenaar actief is geweest en dat er iemand vermoord is. Vervolgens gaan de spelers van dit bordspel aan de hand van aanwijzingen onderzoeken wie de moordenaar is. Dit spel draait dus om het uitzoeken wie de onbekende moordenaar is geweest. De die-hard fans van Harry Potter zullen wel weten dat bij het ‘echte’ Harry Potter verhaal dat een moord niet het belangrijkste aspect is van de film (op deel 7 na) omdat er wel meer moorden gepleegd worden in het algemene verhaal.
Ook bestaat er losse merchandise van Harry Potter dat helemaal niks te maken heeft met het concept van Harry Potter. Dit klinkt misschien raar, maar na een verdere toelichting zullen we het proberen duidelijk te maken. Neem als voorbeeld de LEGO Harry Potter collectie. Bij deze collectie zijn er alleen uiterlijke kenmerken geleend van het Harry Potter concept, maar verder heeft LEGO er een compleet eigen concept van gemaakt. Om het lastiger te maken bestaat er ook een LEGO Harry Potter videogame dat wel weer het concept van Harry Potter is, maar ook van LEGO en van de studio’s die het spel gemaakt hebben (Traveller’s Tales & Warner Bros. Entertainment).
Om tot een conclusie te komen kunnen we wel stellen dat bepaalde aspecten van het Harry Potter concept nagenoeg multimediaal aan elkaar zijn (Boek en de film) maar dat er ook weer bepaalde aspecten zijn die helemaal los van elkaar staan. Deze aspecten zijn dus transmediaal. Al met al zijn wij door deze feiten van mening dat het algehele Harry Potter concept een transmediaal concept is.
http://mashable.com/2011/07/14/harry-potter-social-media/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter
http://www.pottermore.com/
Jaap-Jan Groenendijk, Britt Agema, Pepijn Meek