De 3 begrippen multimediaal, crossmediaal en transmediaal lijken aardig op elkaar, maar zijn toch zo anders. Om dit duidelijker te maken geef ik hieronder 3 voorbeelden en daaronder een korte samenvatting.
Neem nou: NU. Zij hebben een website en een app voor tablet en smartphone. Bij beide medium wordt hetzelfde geboden. Je kan op zowel de site als de app nieuws lezen en video’s en foto’s kijken die aansluiten bij verschillende artikelen. Dit betekent dus dat ze een multimediaal concept toepassen. Ze bieden dezelfde content aan via verschillende kanalen.
Iedereen kent Harry Potter inmiddels. De jonge tovenaar uit de boekenreeks van JK Rowling die verschillende avonturen beleeft op zijn tovenaarsschool. Uit deze boeken reeks van 7 verhalen zijn 8 films ontstaan. Vanuit deze 8 films zijn verschillende spelletjes ontstaan, zowel bordspellen als games maar ook speelgoed zoals lego. Al die extra’s werden ontwikkeld om de beleving nog groter te maken. Maar ze hebben elkaar niet nodig. Zo kan je met de lego spelen zonder dat je daarvoor de film nodig hebt om het te begrijpen. Dit maakt het een transmediaal concept.
Zelf ben ik groot fan van het programma: Wie is de mol?. Bij dit programma draait het om een spel, waarbij de kandidaten moeten samenwerken om geld voor een pot te verdienen. Een van hen is de mol, degene die het spel in het geheim saboteert. De winnaar krijgt de pot.
Dit wordt programma op de TV uitgezonden en is dus in eerste instantie niet interactief. Maar naast de uitzendingen heb je een app(second screen) waarin je mee kan zoeken naar de mol, online heb je de website waarop je de dagboeken kan vinden van de kandidaten en op ten duur zijn er zelfs forums ontstaan waarin verschillende vermoedens worden besproken over wie de mol zou kunnen zijn. Dit wijst allemaal naar elkaar. Het vult elkaar aan. Hierdoor is het een crossmediaal concept.
Multimedia betekent dus simpel gezegd dat er verschillende media een gezamenlijk verhaal vertellen, maar elkaar daar niet bij aanvullen. Bij een transmediaal concept, worden er verschillende media toegepast die allemaal hetzelfde verhaal hebben. En met een crossmediaal concept heb je te maken met een verschillende verhalen die elkaar versterken.