Sociale valkuil

Social Media is niet te missen in ons bestaan. Iedereen laat de hele dag door weten hoe het met ze gaat, wat ze aan het doen zijn, met wie ze zijn. Dit doen zij via Facebook, Instagram, Twitter en ga zo maar door. Hierdoor wordt er meer druk gelegd op de mens omdat iedereen zo leuk mogelijk voor de buitenwereld wilt zijn. Je wilt natuurlijk het liefst laten weten dat je het super leuk hebt gehad op het feestje van dit weekend en niet dat je stil op de bank hebt gelegen, zorgt Social Media er niet voor dat de werkelijkheid mooier wordt afgebeeld dan dat het werkelijk is?

Doordat social media blijft groeien en er steeds meer communicatie middelen worden ontwikkeld, wordt het steeds moeilijker om alles even te laten voor wat het is. Omdat je toch alles binnen handbereik hebt, ga je soms uit verveling wat surfen op het internet naar nieuwe post of berichtjes. Sommige mensen hebben hier zoveel last van dat ze “verslaafd” worden aan het opnemen van informatie. In dat geval wordt het moeilijk om enkele uren eens gewoon niets te doen en de technologie even te laten voor wat het is. Daarnaast komt er zoveel informatie in een keer op je af dat je moeilijk alle informatie kan filteren. De keuze wordt steeds groter en de media waaraan je wilt deelnemen steeds groter. Je hoofd blijft hierdoor vol met informatie waardoor je je moeilijker kan focussen op onderwerpen die voor jou op dat moment misschien wel belangrijker zijn. Daarnaast kost het opnemen van alle informatie ook veel tijd.

Als je kijkt naar online privacy valt er nog heel wat te verbeteren. Niet alleen blijft alles wat online gezet wordt, voor altijd online beschikbaar, je weet nooit wat er (nu of in de toekomst) met deze informatie gedaan wordt. Veel social media websites hebben namelijk weinig tot geen respect voor de privacy van de gebruikers én de mensen waarover op social media gesproken wordt. Zo kan verkeerd taalgebruik voor misverstanden zorgen die ook nog eens oneindig blijven rondzingen. Bijvoorbeeld Facebook, een populaire social website, bijna een online dagboek voor veel mensen. Dit social media kanaal is al vele malen negatief in het nieuws geweest door aanpassingen en acties die ‘zomaar’ werden doorgevoerd. Facebook lijkt de informatieplicht richting gebruikers niet zo nauw te nemen en heeft geregeld persoonlijke gegevens gebruikt zonder hier expliciet toestemming voor te vragen. Informatie die je gewist had, blijkt nog te bestaan en misschien worden jouw updates zelfs wel gebruikt om advertenties te verkopen.

Door Eveline Hoogenboom

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s