Usability

Usability

Weet je nog dat je vroeger de Nokia koelkast telefoon had. Een tijdje terug moest ik die uit nood gebruiken, omdat mijn telefoon het niet meer deed. Dat was niet zo een succes. Ten eerste moest ik al lang zoeken voor ik begreep hoe ik een berichtje moest sturen. Daarnaast heb je natuurlijk geen normaal toetsenbord, zoals we nu inmiddels gewend zijn. Nee, je moest voor elke letter meerdere keren op de knopjes drukken. Ik was blij toen ik mijn telefoon weer terug had. Veel overzichtelijk en makkelijker in gebruik. Dit komt omdat er door de jaren heen veel aan dit product is gewerkt. Hierbij is de usability van het product verbeterd. Usability is dus eigenlijk de gebruiksvriendelijkheid van een product.

Een voorbeeld hiervan zijn de ontwikkelingen in supermarkten onder het betaalgemak bij de kassa. Vroeger hadden we de mogelijkheid om met giraal en chartaal geld af te rekenen bij een cassiere. Op ten duur was het een optie om te kiezen tussen een pinkassa of een kassa die beide mogelijkheden biedt. Inmiddels heb je bij verschillende supermarkten ook de mogelijkheid om zelf te scannen. Dit kan door middel van en zelfscanner die je in de winkel meeneemt, door aan het eind al je producten zelf te scannen of zelfs door je telefoon te gebruiken als scan apparaat. Er zijn hier inmiddels veel ontwikkelingen plaats gevonden. Toen het zelf scannen net op de markt kwam, was het een stuk minder gebruiksvriendelijk dan dat we nu inmiddels gewend zijn. Doordat je nu niet meer in de rij hoeft te staan als het druk is, of moet wachten op de langzame cassiere is hier spraken van usability.

Kortom usability betekent het gebruiksvriendelijk maken van producten. Ik weet alleen niet altijd of usability positief is voor de sociale samenleving. Een leuke cassiere kan soms ook wel leuk zijn op een druilerige dag. 😉

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s