HET VERHAAL ACHTER STORYTELLING

Zo lang er mensen bestaan worden er al verhalen verteld. Als klein kind hebben we allemaal onze ouders aan de kop gezeurd voor een goed verhaaltje voor het slapen gaan. Verhalen zijn sinds onze geboorte een onderdeel van ons leven. Waarom is ‘storytelling’ dan nu ineens nieuw en hot? Er is toch helemaal niets nieuws aan verhalen vertellen?

VERHALEN HELPEN ONS BETEKENIS TE GEVEN
Verhalen vertellen is een manier waarop mensen met elkaar communiceren. Ze zijn er om ons te entertainen, ons wat te leren, ons over cultuur te vertellen of ons normen en waarden bij te brengen. Een verhaal bevat een setting, personages, een plot, en een begin en een einde.

Doordat verhalen leuk zijn en een herkenbare opbouw hebben, helpen verhalen ons dingen te onthouden en herinneren. Door context toe te voegen aan dingen of bijvoorbeeld een ezelsbruggetje te verzinnen, kun je dingen makkelijker terughalen. Daarnaast roepen verhalen emoties op. Een goed verhaal zorgt ervoor dat je geboeid bent en wil weten wat er daarna gebeurt. Een spannend boek lezen we het liefst in één keer uit… We leren over het verleden, het nu en de toekomst. Verhalen helpen ons om betekenis te geven aan ons leven en keuzes te maken.

WAT IS DAN ‘STORYTELLING’?
Dit zegt Wikipedia:

“Stories or narratives have been shared in every culture as a means of entertainment, education, cultural preservation, and instilling moral values.” – Bron: Wikipedia

En andere, meer marketing definitie:

“Storytelling is a method of explaining a series of events through a narrative. The events can be real, fictional or some combination of the two. Marketeers use storytelling as a tool for illustrating an otherwise difficult concept, to drive home a point or to encourage consumer loyalty through entertainment or emotional connection.” – Bron:Zideate

Storytelling is dus het vermaken van mensen en het overbrengen van een –wellicht ingewikkelde- boodschap aan de hand van een verhaal.

MET STORYTELLING KUN JE MENSEN ZOWEL BEREIKEN ALS BERAKEN
We leven in een tijd waar mensen overdonderd worden door allerlei advertenties en content. Mensen halen de content naar zich toe waar zij in geïnteresseerd zijn. Het is geen gegeven meer dat je fans je content zien. Het wordt daardoor steeds belangrijker om de juiste content te maken, zodat je bij fans in de enorme stroom van content naar voren komt. Door het vertellen van verhalen, kun je mensen meer betrekken en boeien, zodat fans willen weten hoe je verhaal afloopt. Doordat je mensen bindt aan je verhaal, ga je langdurige relatie met je fans aan.

Het social landschap is niet gemaakt om alleen maar ‘traditioneel’ te adverteren. Op social draait het om conversaties en merken hebben conversatiestarters nodig. Merken willen dus de dialoog met hun fans aangaan, maar merken willen hiermee ook bepaalde doelstellingen bereiken. Door merkboodschappen in een verhaallijn te gieten, zullen deze beter blijven hangen bij de fans. Mensen kunnen immers beter dingen onthouden, terughalen en in context plaatsen wanneer het een verhaal is.

Met het gebruik van storytelling is het mogelijk mensen zowel te bereiken, als te beraken. Wanneer je met een mooi verhaal emoties raakt van je fans, groeit de merkbetrokkenheid en de loyaliteit. Deze merkbetrokkenheid en loyaliteit zijn belangrijke triggers voor aankoopintentie.

VOORBEELD VAN EEN STORYTELLING 

De wereldwinkel
De wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en heerlijke levensmiddelen uit andere culturen. De producten zijn gemaakt met recept voor mens en milieu. Omdat de producenten – zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren- een rechtvaardig prijs krijgen kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen.

Esther Zonneveld
JDE-04

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s