Mad Men brengt je verder

Leuk liedje hè? Misschien ken je het wel, de tv-serie Mad Men. De show heeft een groot aantal prijzen gewonnen in Amerika, waaronder Emmy’s en Golden Globe’s. In deze blogpost zullen wij uitleggen waar de tv-serie over gaat, wat voor media ingezet wordt bij deze serie en meer over de bijpassende contentrelatie en de overheersende conceptvorm. We beginnen met een uitleg over de serie zelf.

Mad Men

Mad Men gaat over het reclamebureau Sterling & Cooper in de jaren ’60. Donald Draper, beter bekend als Don is de Creative Director van het bedrijf. Hij is deel van een ‘modelgezin’. Zijn jonge en bloedmooie vrouw Betty Draper werkt als huisvrouw en de twee hebben een dochter en een zoon. Niets is minder waar. Don verzwijgt veel voor zijn gezin. Hij laat nooit iets los over zijn verleden en stort zich volledig op zijn werk.

Op het werk is duidelijk sprake van een machocultuur. De mannen drinken en roken de hele dag en als ze even de kans krijgen, gaan ze vreemd met een van de secretaresses. Don is hier ook erg goed in. Hij meld zijn vrouw dan weer dat hij moet overwerken en slaapt vervolgens niet in zijn eigen bed.

Pete Campbell, de nieuwe, jonge accountmanager, aast op de baan van Don en probeert zijn cliënten af te pakken door Don te slim af te zijn, waardoor Don op het punt staat de jonge man te ontslaan. Dit gaat echter niet zo gemakkelijk, want Pete heeft een zeer bekende familie, waardoor veel klanten hun kant op komen.

Verder bestaat de serie vooral uit macho mannen die naar bed gaan met zowel secretaresses als klanten en daardoor problemen veroorzaken. Hierdoor ontstaan iets te veel geheimen die vaak niet al te lang bewaard kunnen blijven, waardoor enkel nog meer problemen ontstaan. Zo verzwijgt Don veel over zijn verleden, wat hem later in het eerste seizoen alleen maar in de problemen brengt bij zowel zijn familie als op het werk. Als Pete erachter komt dat Don heel wat verzwijgt, begint hij hem te chanteren en dreigt naar de baas te gaan als Don hem niet helpt hoger op te komen.

Deze serie geeft veel inzicht over een reclamebureau in de jaren ’60 en de manier waarop men in het leven stond in deze tijd. Zo zie je dat mannen en vrouwen beiden heel anders in het leven stonden en het zeker niet gebruikelijk was dat mannen en vrouwen dezelfde baan deden en al zeker niet dezelfde loon ontvingen.

Extensies

Mad Men beschikt niet alleen over een tv-serie. Op de site heb je verschillende spelletjes en testjes en ze hebben zelfs een app ontwikkeld. Hieronder meer informatie over de verschillende extensies van Mad Men.

The Mad Men Cocktail Culture (app)

Mad Men Cocktail Culture is een app waarbij je cocktails kunt maken. Je wordt op verschillende manieren uitgedaagd. Zo kun je testen of jij weet hoeveel wodka je doet in een Gimlet, of je een Martini shaket of stirt en wat voor glas je gebruikt voor een Blue Hawaiian. Als je alles goed doet, heb je de kans dat Roget Sterling je uitnodigt voor zijn volgende feest. Als je je eigen virtuele cocktail hebt gemaakt, kun je hem drinken, maar ook delen met jouw Facebook vrienden. De app bevat in totaal 32 verschillende cocktails en feedback geïnspireerd op de serie. Ook zie je wanneer er een volgende aflevering van de serie wordt uitgezonden[1].

Serling Cooper Draper Pryce Job Interview Game (website)

Bij dit spel zal je er achter komen wat voor functie jou op het lijf geschreven staat. Met op de achtergrond een lekker loungemuziekje stelt de Mad Men crew vragen die betrekking hebben tot scenario’s op de werkvloer. Bij de vragen krijg je elke keer 5 mogelijke antwoorden, van erg bescheiden tot zeer zelfverzekerde opties. Na het beantwoorden van 7 vragen komt er een functie uit die het beste bij jou zal passen. Het resultaat kan je dan weer delen op Facebook en Twitter[2].

Mad Men Personality Test (website)

Deze test lijkt erg op de game van hierboven, maar in dit spel gaan de vragen wat dieper in op jouw persoonlijkheid. Zo vragen ze wanneer jij aan je eerste alcoholische versnapering van de dag begint, of wat voor een outfit jij op het werk zou dragen. Opnieuw zijn dit zeven vragen met vijf mogelijke antwoorden en na deze zeven vragen wordt er een personage van Mad Men aan jou gekoppeld. Deze resultaten zou je natuurlijk ook weer op Facebook of Twitter kunnen delen[3].

Contentrelatie en de overheersende conceptvorm

Door het onderzoek van hierboven naar de verschillende extensies van de tv-serie, werd al snel duidelijk dat de extensies een symbolische relatie hebben. Door te vergelijken met de andere opties (iconisch en idexicaal) leek symbolisch de beste optie. De apps geven ten slotte niet dezelfde informatie weer als de tv-serie zelf (iconisch) en tijdens de serie wordt niet verwezen naar mogelijke games en apps (indexicaal). Hierdoor kwamen wij uit op symbolisch, doordat de app en de games ontstaan zijn door het idee van de tv-serie en het hierdoor dus merchandise is van de serie zelf.

De overheersende conceptvorm crossmediaal, want je hebt niet per sé de games of app nodig om de tv-serie te kunnen kijken, maar het is natuurlijk wel leuk. En daarnaast is het wel handig om de serie te kijken voordat je de games doet of de app download, maar ook dit is niet per sé nodig.

Daarnaast is dit een autonoom concept, omdat je dus niet per sé de app moet downloaden om de serie te kunnen bekijken.

Kortom, Mad Men is een zeer succesvolle serie in Amerika die een aantal verschillende extensies heeft. De contentrelatie van deze extensies is symbolisch en de overheersende conceptvorm is autonoom crossmediaal.

Tobias van der Veer, Eileen Heijs en Bente van Oosterom

Literatuurlijst:

[1] iTunes, 2014.

[2] http://www.amctv.com/shows/mad-men/job-interview, 2014

[3] http://www.amctv.com/shows/mad-men/job-interview, 2014

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s