Usability

Je loopt op straat en kijkt op je mobiel. Je hebt net een nieuwe gehaald want je liep een beetje achter. Zo’n oude telefoon die alleen kan smsen dat werkt natuurlijk niet meer. Nee, mensen verwachten nu dat e binnen een paar minuten terug kan mailen of binnen enkele seconden een foto of filmpje kan delen. Alles gaat veel sneller maar dat moet natuurlijk ook wel makkelijk te begrijpen blijven.

Ik ga het in deze blog hebben over usability. Misschien heb je er wel eens van gehoord maar wat houd het nou eigenlijk in?

Usability is de gebruiksvriendelijkheid van een product. Hierbij kijk je naar hoe eenvoudig het is om het product te gebruiken. Zo kun je bij een telefoon na gaan… Is het menu overzichtelijk? Kan ik alles vinden? Loop ik tegen vervelende dingen aan?

Dit verschild natuurlijk ook per mens. Ben je al wat ouder en werk je niet veel met een mobiel? Dan zouden de stappen moeilijker zijn dan als je er dagelijks mee te maken hebt. Toch moet het voor mensen die niet dagelijks gebruik maken van zo’n telefoon wel makkelijk afgaan. Het moet eenvoudig zijn om even je berichten te bekijken, alles in te stellen naar je persoonlijke voorkeur zonder gelijk vast te lopen.

Nu bieden veel producten ook wel product informatie of zijn er verschillende cursussen om met verschillende apparaten om te gaan. De tijd vliegt voorbij en zo verdwijnen alle bladen en kaartjes die worden ingewisseld door chipkaarten en ebooks.

Zo heb je bij elk product een voor en nadeel. Het ene product heb je binnen een paar minuten onder de knie terwijl je bij een ander product steeds vast loopt. Dit heeft allemaal te maken met de gebruiksvriendelijkheid van een product.

Eileen Heijs

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s