Crossmediale conceptvormen en voorbeelden hiervan

Er zijn drie verschillende conceptvormen en vaak is een concept een mix van deze drie maar er is er meestal wel één dominant. De drie verschillende conceptvormen zijn multimediaal, crossmediaal en transmediaal. Mijn vraag is hoe groot zijn de verschillen nou tussen deze drie? Multimediaal wil zeggen dat de consument verschillende keuzes heeft op welk kanaal het aanbod geraadpleegd wordt. Je kan dan bijvoorbeeld TV kijken op je televisie maar ook via internet op je computer, of tegenwoordig zelfs op je mobiele telefoon. Crossmediaal wil zeggen dat verschillende media samenwerken. Vaak werken deze media samen onder dezelfde identiteit. Ze versterken elkaar en zorgen voor een goede beleving van het medium, je hebt dan ook alle mediakanalen nodig voor de beste beleving. Bij transmediaal is dit niet zo, de verschillende mediakanalen kunnen onafhankelijk van elkaar gebruikt worden en is ook volledig te snappen zonder de andere media kanalen. Hieronder een paar voorbeelden bij de verschillende conceptvormen:

Als multimediaal voorbeeld neem ik de UITweek, de Utrechtse introductie tijd. Voor dit evenement was een site gemaakt, een app en er was een programmaboekje. Op alle drie de kanalen was dezelfde informatie te vinden, je kon dus zelf bepalen wat jij het fijnst vond om te gebruiken.

Een crossmediaal voorbeeld is Serious request. Hierbij sluiten radio dj’s zich een paar dagen lang op in een glazen huis en blijven ze non stop muziek draaien terwijl ze ook gefilmd worden. Je kan door het programma te kijken een nummer zien waarnaar je kon smsen met je eigen verzoekje en je kon het programma dus ook via internet volgen.

Een simpel transmediaal voorbeeld is bijvoorbeeld Winnie the Pooh, dit is een concept wat in boek strip en tekenfilmvorm is en er zijn uiteindelijk ook games van gemaakt waarin je verschillende personages kan kiezen die je zelf wilt zijn, terwijl in het grote algemene concept Winnie the Pooh zelf centraal staat. Je hoeft alleen niet niet de boeken of strips gelezen te hebben om de games te kunnen spelen.

Het antwoord op mijn eigen vraag is dat de verschillen tussen de drie verschillende conceptvormen niet heel groot zijn en dat je echt goed moet opletten onder welke conceptvorm je een concept plaatst. Je moet dan vooral letten op de verschillende kanalen die er gebruikt worden en of de informatie die op de kanalen gedeeld wordt heel erg van elkaar verschilt.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s