Naast het crossmediale-, multimediale- en transmediale concept heb je ook nog de contentrelaties. Deze relaties houden verband met de drie hierboven genoemde termen. Maar wat houden deze contentrelaties in en op welke manier zijn ze verbonden met de cross-, multi- en transmediale concepten? Ik zal uitleggen wat de verschillende contentrelaties inhouden en aan welke crossmediale conceptvormen je deze zou kunnen koppelen.
De drie contentrelaties zijn de iconische-, de indexicale- en de symbolische relaties. Als er sprake is van een iconische relatie, houdt dat in dat een content over verschillende mediakanalen een grote overeenkomst vertoont. Zoals een jingle van een bepaald merk of product. Zo kent iedereen de jingle van het Kruidvat, zowel als deze op de tv zal verschijnen of op de radio te horen zal zijn. Zodra je de tv reclame ziet, weet je precies over welke winkel het gaat. Dit onthoudt men, dus zodra de jingle op de radio te horen is, hoef je de commercial niet eens te zien; je weet precies waar het over gaat.
Bij de indexale relatie gaat het om de verwijzing naar iets. Zo heb je 24 Kitchen, waarbij de koks in de show direct doorverwijzen naar het recept op de site van het televisiekanaal. Op de website van 24 Kitchen kan je vervolgens het gehele recept en de aflevering waarin het recept wordt gekookt opnieuw bekijken en rustig meekoken.
Ten slotte heb je nog de symbolische relaties. De symbolische contentrelatie houdt voornamelijk een gevoel of emotie in die je bij een product krijgt. Zo heb je een zeer bekend voorbeeld van Nespresso, waar George Clooney weer eens aan een kopje koffie zit. Bij George Clooney denkt iedereen aan Nespresso, lekker een kopje koffie drinken op een dakterras van een enorme wolkenkrabber in het centrum van LA of New York. En dit werkt ook vice versa, want zodra iemand George Clooney ziet, wordt de connectie met Nespresso al snel gemaakt.
Nu deze termen wat zijn uitgelicht, moeten deze nog gelinkt kunnen worden aan de crossmediale conceptvormen. De grote vraag is dan ook: welke relatie past bij welk crossmediale conceptvorm?
De iconische relatie past volgens mij goed bij het multimediale concept. Ondanks dat het product precies hetzelfde blijft, kan de media veranderen. In de verschillende soorten media hoort of ziet u precies hetzelfde. Neem het voorbeeld van de jingles: zowel op de tv als op de radio zal je precies dezelfde jingle horen.
Bij de indexale relatie zal het transmediale concept goed van toepassing zijn. Bij het transmediale concept hebben de twee (of meer) verschillende mediakanalen totaal geen invloed op elkaar. Zoals bij 24 Kitchen, waar de tv show je doorstuurt naar de website voor de recepten.
Ten slotte heb je de symbolische relatie. Deze zou je kunnen koppelen aan het crossmediale concept. Ondanks dat er verschillende boodschappen worden gegeven over de verschillende media, blijft het toch één samenhangend idee.
Dus nog even in het kort: de drie contentrelaties (iconisch, indexicaal en symbolisch) kunnen alle drie gelinkt worden aan een crossmediale conceptvorm. Maar kunnen ook alle drie de contentrelaties aan één crossmediale conceptvorm tegelijkertijd gekoppeld worden?