Het verschil tussen mulitmedia, crossmedia, en transmedia.

Tegenwoordig is er geen leven meer voor te stellen zonder media, iedereen heeft wel eens een krant gelezen of een programma op tv gekeken. Overal om ons heen is de media te vinden. Via de media worden concepten verspreid en deze concepten kunnen worden verdeeld in drie verschillende mediaconcepten: crossmedia, transmedia en multimedia. In deze blog zal ik het verschil tussen deze drie uit gaan leggen.

Ik ga met behulp van een paar voorbeelden de vraag “wat is het verschil tussen de drie mediaconcepten?” proberen zo duidelijk mogelijk te beantwoorden. Eerst zal ik de verschillende concepten kort beschrijven en daarna zal ik het verschil ertussen vertellen.

Multimedia: Je kan een concept mutimediaal noemen wanneer de verschillende media die worden gebruikt allemaal hetzelfde verhaal overbrengen. Elk medium is qua inhoud hetzelfde maar de manier waarop de informatie overgebracht wordt is anders. Een voorbeeld hiervan is de serie Medium(als in paranormaal niet als in media). Deze serie was te zien op televisie en is later uitgebracht op DVD. De twee media zijn tv en DVD, op beide is hetzelfde te zien en hebben dus dezelfde inhoud.

Crossmedia: Een concept is crossmediaal als er meerdere media worden gebruikt die allemaal iets nieuws toevoegen aan het geheel. Bij de verschillende media zullen er overeenkomsten zijn in de inhoud maar ze voegen allemaal iets nieuws toe aan het verhaal waardoor je er meerdere nodig hebt om het hele verhaal te volgen. Een crossmediaal concept is bijvoorbeeld Qmusic met ‘het geluid’ in deze campagne kon je op de radio een geluid horen en op internet raden wa het geluid zou kunnen zijn, als het fout geraden werd kwam er meer geld in de pot en degene die het goed had kreeg het bedrag. hier kan je dus alleen meedoen als je zowel radio als internet hebt. Beide media voegen dus iets nieuws toe aan het hele verhaal en ze kunnen niet zonder elkaar.

Transmedia: Wanneer elk medium een ander verhaal verteld wordt het transmediaal genoemd. Hierbij kan je elk medium apart gebruiken zonder de andere nodig te hebben. Harry Potter is hier een goed voorbeeld bij. Harry potter is een verhaal geschreven in 7 boeken en verfilmd tot 8 films, ook zijn er een boel video spelletjes die wel over harry potter gaan maar niet hetzelfde verhaal hebben als de boeken en films. daarnaast heb je nog de site pottermore die uitbreid op het verhaal met extra info en spelletjes die de grbruikers kunnen lezen en spelen. Al deze media hebben hetzelfde onderwerp maar elk heeft zijn eigen aparte verhaal. Hierdoor kan je elk medium apart gebruiken zonder de andere media nodig te hebben.

Uiteindelijk lijken deze drie concepten dus erg op elkaar maar hebben ze wel duidelijke verschillen. In een multimediaal concept hebben alle media hetzelfde verhaal, Bij een crosmediaal concept is het verhaal verdeeld over de media en de media in een transmediaal concept hebben allemaal een eigen verhaal. Simpel toch? Dan is mijn vraag naar de lezers of jullie bij deze blog post op een leuk ander concept gekomen zijn die ik nog niet genoemd heb?

 

Door: Merel van Dijk

 

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s