Storrytelling is een van de vijf speerpunten van crossmedia. Storrytelling houdt eigenlijk in dat je een verhaal verteld. Verhalen zijn over het algemeen makkelijk te onthouden en is dus een goed middel om een boodschap mee over te brengen.
Vandaar dat de marketing daar flink gebruik van maakt. Bijna alle televisie reclames proberen je een verhaal te vertellen. Reclames zoals: Robijn, Andrelon en ook de NS.
De reclame van NS probeert alle reizigers over te laten stappen op de OV-chipkaart en daar het voordeel van de laten inzien. In de reclame zie je een jongen, die achter zijn grote liefde aanrent. Het meisje stapt de trein en de jongen wilt snel bij haar in de trein stappen. Het meisje reist met een OV-chipkaart, waardoor ze snel de trein in kan stappen. De jongen daarentegen, reist met een los kaartje, waardoor hij net te laat is om in de trein te stappen en achter zijn grote liefde aan te gaan. NS maakt dus door middel van een verhaal duidelijk dat een OV-chipkaart veel sneller en efficiënter werkt.
Wat kenmerkend is voor storrytelling, is dat er in het verhaal altijd een ontwikkeling als gevolg van tegenpraak plaatsvind. Bij de NS reclame is dat dus dat de jongen te laat in met in de trein stappen. Ook wordt er tijdens storrytelling emotie opgeroepen. In de NS reclame is dat het moment waarop hij de liefde van zijn leven misloopt.
Er wordt in reclames dus veel gebruik gemaakt van storrytelling, omdat de kijkers vaak geïnteresseerd zijn in een verhaal. Dat blijft beter hangen en heeft dus meer effect.
Door: Fausia Mahawat Khan