Tja, wat vind ik nou een leuke trend?

Wat vind ik trendy? Dat is de grote vraag. Om eerlijk te zijn, ben ik niet zo’n trendwatcher. Ik ben niet iemand die staat te trappelen om de nieuwste mode te ontdekken. Toch kwam meteen iets in mijn hoofd; al jaren ben ik fan van Harry Potter en zou dat niet gewoon ook een trend zijn? Het merk Harry Potter is al sinds 1997 actief en dat zal binnenkort niet minder actief worden.

Maar wat is een trend nou eigenlijk? De definitie van een trend is moeilijk te verwoorden. Iedereen heeft een eigen mening over wat een trend nou precies is en ervaart een trend vanuit zijn of haar eigen leefwereld. Dit wordt voornamelijk bepaald door de opvoeding, werkomstandigheden, omgeving en maatschappelijke positie. De trend wordt echter niet beïnvloed door de persoonlijke visie. Trends hebben daarentegen juist weer wel altijd te maken met de maatschappelijke ontwikkelingen.

Je kan pas van een trend spreken wanneer een bepaalde benadering, opvatting zoveel kracht en invloed krijgt dat deze in staat is om krachtvelden zoals cultuur, traditie, gewoonte, gemakzucht uit te schakelen of af te zwakken

Je hebt drie verschillende soorten trends. Een mega-, maxi- en minitrend. Een megatrend duurt ongeveer 10 tot 30 jaar lang en is op maatschappelijk niveau, terwijl een maxitrend van toepassing is als de consument centraal staat. Deze trend duurt ongeveer van 5 tot 10 jaar lang. Ten slotte heb je de microtrend. Deze trend duurt ongeveer van 0 tot 5 jaar lang en is een kortlopende trend.

En dan over op de trend die mij aanspreekt: Harry Potter. Ondertussen mogen zowel de boekenserie als de filmserie over zijn, maar Harry Potter is nog lang niet klaar. Ondertussen is er sinds 2010 een pretpark geopend in Orlando, Florida (zeker een aanrader!), waar speciaal filmmateriaal getoond wordt tijdens een attractie, speciaal gefilmd voor het pretpark. Ook zijn hier heel Zweinstein, Zweinsveld en de Wegisweg nagemaakt.

Ook heb je nog de opkomende Harry Potter film. Deze zal dan misschien wel niet Harry Potter zelf laten zien, maar Fantastic Beasts and Where To Find Them wordt zeker weten een enorme hit onder de Potter-fans.

Misschien is Harry Potter niet de meest ‘trendy’-trend. Misschien wordt het wel niet als een echte trend beschouwd, maar ik denk zelf dat Harry Potter zeker een megatrend is. Iedereen kent Harry Potter, al is het de boekenserie, of is het enkel de filmserie. Iedereen heeft er wel van gehoord en heeft op z’n minst overwogen om de film te bekijken. Nu is dan toch de vraag: hoe lang zou Harry Potter zo ongelofelijk bekend blijven dat het als trend beschouwd zou kunnen worden?

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s