Men vindt het natuurlijk altijd fijn als iets gebruiksvriendelijk is, dat is logisch. Het vakgebied usability houdt zich bezig met de gebruiksvriendelijkheid. Hoe toegankelijker en gebruiksvriendelijker een product is, hoe meer mensen er goed mee zullen kunnen omgaan. Als er duidelijk veel aandacht besteed werd aan de usability, spreken we ook wel van ’user-friendly’.
Bij usability in productontwikkeling wordt niet het doel van een product, machine of gereedschap centraal gesteld, maar de gebruiker van het eindproduct.
Als crossmedia-maker wil je natuurlijk dat je publiek met jouw concept aan de slag gaat, maar dat is niet altijd even makkelijk. Je hebt namelijk geen controle over je publiek, niet voor de volle honderd procent in ieder geval. Maar als je publiek eenmaal kiest om mee te gaan doen, moet je er wel voor zorgen dat wel zo makkelijk mogelijk kan. Bijvoorbeeld dat ze niet voor jouw site weer een apart account moeten gaan aanmaken, maar dat ze ook met Facebook kunnen gaan inloggen. Dat maakt het voor het publiek een stuk handiger en overzichtelijker.
De usability van een site kun je redelijke eenvoudig testen. Stel voor jezelf een aantal doelen op, die bezoekers op jouw site moeten kunnen bereiken. Zaken als:
• Een filmpje kunnen maken met een webcam
• Een vragenlijst invullen
- Een product bestellen in een webshop
- De laatste aflevering van een programma bekijken
En de usability van een product:
- Zal de gebruiker het product herkennen en gemakkelijk kunnen bepalen hoe het werkt?
- Kan het product efficiënt gebruikt worden?
- Voldoet een product aan de verwachting van de gebruikers, worden zij er blij van?
- Zijn er specifieke doelgroepen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals linkshandigen of laaggeletterden?
- Hoeveel kracht is nodig om een product te gebruiken?
Het antwoord op de vraag ‘wat is website usability’ kan dan ook het best worden geformuleerd als ‘het kiezen van het standpunt van uw bezoekers om de website zo effectief, efficiënt en gemakkelijk mogelijk in te richten.