Co-creatie: Lays

In dit deze blogpost ga ik het hebben over co-creatie. Nou eerst de vraag: “Wat is co-creatie?”. Co-creatie is het betrekken van een klant, consument of fan bij het gehele proces. Samen kom je tot een resultaat. Dat kan in verschillende vormen. Denk aan hierbij aan producten, ideëen, ervaringen en informatie.

Zoals net vermeld zijn er veel vormen van co-creatie. Wat ik zelf een mooi voorbeeld van co-creatie vind is de “Lays raad de smaak” campagne. Je zit een tv reclame op tv waar je door een smaak te bedenken €10.000,- euro kan winnen. Dat lijkt je wel wat en je bezoekt de website. Op de website kies je zelf jouw eigen uniek bedachte smaak en kies je zelf het design uit. Je wilt natuurlijk wel winnen! Je vraagt je familie of ze op jou willen stemmen. Je vraagt al je vrienden op Facebook of zij ook willen stemmen en verteld je directe omgeving welke unieke smaak jij bedacht hebt. Terwijl je dit deed maak je dus eigenlijk ook reclame voor Lays, en je moedigt mensen aan om ook een smaak te bedenken. Wie wilt namelijk niet €10.000,- euro winnen. Zo doen er dus nog meer mensen mee met het bedenken van een smaak en dat gaat met een sneeuwbal-effect verder. Het stemmen welke smaak je leuk vind als ware smaakkiezer is ook een leuk proces. Je speelt een spel waar 2 smaken staan in een boxring en jij kiest welke doorgaat. De klant is dus met een leuk spel bezig door te stemmen en Lays heeft niks te zeggen. Lays legt dus de volledige vertrouwen bij de mensen. De mensen zouden als ze het willen de smaak broodje kipkerrie salade kunnen maken en Lays zou er niks bij te zeggen hebben. De klanten bepalen het gehele proces.

Wat heeft Lays dus gedaan? Lays heeft een zeer goede vorm van co-creatie opgezet waar de klant bij het gehele proces betrokken wordt en zelfs zelf een buzz creëert. De klanten kiezen het concept. De consumenten mogen zelf het product aanpassen door te stemmen welke smaak doorgaat. De smaak die Nederland kiest wordt hem, geen enkele input van Lays.

Geschreven door: Diégo van Lingen

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s