Contentrelaties, kan jij ze onderscheiden?

Zoals wij het in de vorige blog over hebben gehad bestaan er verschillende conceptvormen: Multimediaal – Crossmediaal – Transmediaal. Het ging hier om de wanneer waarom de booschap via de media word uitgevoerd. Tussen deze media-uitingen ontstaan ook relaties ten opzichte van elkaar. Deze worden contentrelaties genoemt. In deze blog ga ik het hebben over verschillende contentrelaties, deze zijn; iconisch, indexicaal of symbolische.

Een iconische contentrelatie ontstaat bij een crossmediaal concept wanneer er sprake is van grote gelijkenis. Ondanks dat iets over verschillende kanalen verpreid is. Hierbij kun je denken aan het duintje van de hema, wanneer je de reclame ziet op tv zal je het zelfde duintje horen als bij een reclame die je hoord op de radio. De boodschap is hetzelfde en we krijgen het via verschillende kanalen binnen, wie kent dat duintje nou niet eigenlijk!

Een indexicale contentrelatie ontstaat bij een crossmediaal concept is wanneer de verschillende media-uitingen verwijzend zijn. Denk hieraan maar wanneer je een reclame ziet op televiesie en er word je aangemoedigt op de website te kijken om mee te doen met een leuke prijsvraag! Meestal is de bedoeling van deze verwijzingen om meer geld in het laatje te brengen door middel van winsten door deze media-uitingen.

Een symbolische content relatie ontstaat bij een transmediaal concept, wanneer de verschillende media-uitingen niet alleen naar elkaar verwijzen. Maar de verschillende media-uitingen ook afzonderlijk van elkaar iets toevoegen aan het totale beeld en de beleving van de consument. Hierbij kun je weer denken aan het ‘wie is de mol’ programma waarbij je via de mobiele applicatie en de website mee kunt doen met het oplossen van het raadsel. Je hebt de website niet nodig om het tv-programma te snappen, en andersom kun je er ook voor kiezen om alleen gebruik te maken van de website. Wel is het zo dat de hele totaal beleving van de kijker door deze verschillende media word uitgebreid.

Misschien zal je wel aan deze informatie denken de volgende keer dat je kijkt naar je favoriete programma. En kun je zelf wel je contentrelatie uithalen wanneer er bijvoorbeeld van je word gevraagd om de nieuwe ‘the voice of holland’ app te downloaden!

Daniel Roselle

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s