Usability

Vorige week hebben we het gehad over ‘storytelling’, een belangrijk speerpunt in een crossmediaal concept. Deze week wil ik het graag met jullie over een ander belangrijk speerpunt hebben namelijk de: usability.

Bij usability word er gekeken in hoeverre een product kan worden gebruikt om bepaalde doelen, effectief, efficient en naar tevredenheid te bereiken. Zo word er gekeken naar bijv. de bruikbaarheid en in hoeverre de klanttevredenheid gesteld kan worden. Kort samengevat is usability dus de gebruiksvriendelijkheid van een product.

Als voorbeeld hebben wij vorige week gekeken naar de storytelling van tv programma the voice of holland, misschien is het daarom ook weer een goed idee om dit razend populaire tv programma als voorbeeld te gebruiken bij het uitleggen van usability. Want bij the voice of Holland hebben ze niet alleen gekeken naar de storytelling maar natuurlijk ook naar de usability. Bij dit tv-programma is het namelijk heel belangrijk dat een deel van de kijkers actief deelneemt met het stemmen of hun favoriete kandidaten. Er moet namelijk gestemd worden om hiermee als programma geld te verdienen, maar ook zodat er een keuze gemaakt kan worden bij het afvallen van de kandidaten. Daardoor moet de gebruiksvriendelijkheid hiervan goed zijn, anders gaat er natuurlijk niemand stemmen. Tijdens deze wekelijkse show kan de kijker via verschillende manieren een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete kandidaat. Om de kijkers tevreden te houden moet dit stemproces natuurlijk zo soepel mogelijk verlopen. Daarom is er gekeken naar bijvoorbeeld de kosten die de kijker bereid is om te betalen, en het aantal tijd wat een kijker bereid is te besteden aan het uitbrengen van een stem. Maar niet alleen het programma heeft hier profeit van, doordat de kijkers kunnen stemmen hebben ze zo een klein beetje invloed op de loop van het programma. En dat je als kijker een rol speeld in het proces van dit tv programma, moet dat natuurlijk goed voelen! Hierdoor neemt de mate van tevredenheid van de kijker toe.

Daniel Roselle

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s