Usability

Alles wat gemaakt wordt moet over nagedacht zijn, het ene product heeft net wat meer gedachtegang erachter dan de andere maar dat zal je vast wel eens gemerkt hebben. Sommige dingen zijn gewoon niet gemakkelijk in het gebruik. Je hebt vast wel eens een blikopener gebruikt en gedacht: ‘Jezus, wat een kut ding hij doet helemaal niet wat ik wil’, dit is nou een geval van slechte usability.

In deze blog zal ik vertellen wat usability is en waar het goed voor is. Ook zal ik een voorbeeld van een concept geven en daar de usability van analyseren.

Usability is de mate waarin een product door bepaalde gebruikers in een bepaalde gebruiksomgeving kan worden gebruikt om bepaalde doelen effectief, efficiënt en naar tevredenheid te bereiken. Het product moet dus voor de doelgroep in de goede omgeving eenvoudig te gebruiken zijn en het bedoelde resultaat bereiken zonder tegenslagen.

Een concept wat veel met usability te maken heeft is bijvoorbeeld het keuken apparatuur merk kitchenaid. Het is een merk met allerlei verschillende soorten keuken apparatuur zoals mixers, blenders, espresso machines et cetera. Dit merk is behoorlijk bekend en hun spullen worden door ontzettend veel mensen dagelijks gebruikt. Dan ga je er natuurlijk vanuit dat het goed te gebruiken is. Als we nou eens een kijkje nemen naar de keukenmachine. Deze is bedoeld voor mensen die graag koken en bakken maar het niet al te moeilijk willen maken. De bedoeling van dit product is dus al dat het eenvoudig te gebruiken moet zijn, ofwel een goede usability moet hebben. De designers van dit product hebben hier goed over na moeten denken. Alles moet voor zichzelf spreken. De knopjes die erop zitten bijvoorbeeld, die moeten aangeven wat ze doen op een simpele maar begrijpelijke manier. Kitchenaid heeft dit naar mijn mening uitstekend gedaan, alles heeft duidelijke icoontjes om aan te geven wat ieder knopje doet. Iedereen, zowel jong als oud, kan dit product gebruiken zonder ook maar een regel van de handleiding te lezen. Dat is nou een voorbeeld van goede usability!

Met deze blog heb ik hopelijk kunnen vertellen dat usability in een product erg belangrijk is. En dat usability niet alleen in bijvoorbeeld websites zit, maar eigenlijk overal in. Mijn vraag is nu: Heb jij een product of een site of iets waarvan jij vind dat het een ontzettend slechte usability heeft, en wat zou dat dat zijn?

 

Door: Merel van Dijk.

 

 

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s