J-Blog Storytelling

Storytelling:
Het overbrengen van een verhaal. Verhaalstructuur: Begin, Midden, Eind.
Ookwel: Spanning, intro, trigger-moment, opbouw, climax, afbouw, tijd. Door verhalen geloven mensen je. Mensen als bijvoorbeeld Obama moeten hier gebruik van maken om stemmen voor zich te winnen. Het wordt dus heel erg gebruikt in de politiek.

Verschillende middelen om storytelling over te brengen zijn:
– Om waarden en normen te communiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen in de politiek. Deze brengen hun standpunten aan het publiek over door verhalen te maken. Dit maakt hun verhaal persoonlijker en hierdoor krijgen mensen het idee dat zei oprecht en eerlijk zijn. Ze krijgen eerder het gevoel dat ze als gelijkwaardige worden gezien. En zouden eerder op deze persoon hun stem uit gaan brengen.

– Om emoties over te brengen. In reclames wordt hier vaak gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld bij het schoenenmerk Tamaris. Die in hun reclame inspeelt op de vrouw. Als een vrouw gaat winkelen proberen ze altijd een reden te verzinnen voor hun aankoop. Tamaris geeft deze redenen alvast. Bijvoorbeeld koop deze schoenen omdat je er urenlang op kunt stappen. Of omdat je de knaller van de avond bent met die schoenen. Tamaris speelt dus goed in op de wensen en gedachtes van de vrouw.

– Om gedachtegoed te koppelen aan een concept: Hier kan je denken aan een commercial van de biercampagne heineken. Dat je eerst allemaal vrouwen ziet gillen voor een inloopkast met kleding. En dan vervolgens allemaal mannen ziet schreeuwen voor een ingebouwde koelkast die helemaal gevult was met bier. Deze inloopkast met de vrouwen heeft helemaal niks met Heineken te maken. Maar door te spotten met deze reacties van de mannen en de vrouwen wordt er wel een link gelegd dat Heineken echt voor mannen is!

– Om mensen te betrekken. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan het Zappmysterie een kinderprogramma op de televisiezender Zapp. Hier in worden de kinderen betrokken in het programma door aan het programma een website te koppelen. Waardoor de kinderen de speurzoekers zijn en betrokken worden in en bij het programma.

Implicitiete Storytelling:
(Film fiets van A naar Z, je stelt je door beeld voor dat hij de weg van A naar Z heeft gemaakt, maar je zag niet van A tot Z het hele verhaal, visuele voorstelling)

Expliciete Stortytelling:
(Letterlijk gezegd, “Jij was de dader”, impliciet kan je het ook vertellen maar dan zeg je het niet letterlijk maar weet de persoon het wel)
– verteller in norm van een mens.

Bij Zappmysterie is er zeker gebruik gemaakt van Storytelling. Het was een verhaallijn die uit korte filmstukken ontstond. Hierin werd eerst een spannend filmpje getoont waarin je kon zien dat de daders opgesloten zaten. Iedere week mocht er iemand het landhuis verlaten. Er zat dus duidelijk een verhaallijn in de filmpjes met spanning, intro, trigger-moment, opbouw, climax, afbouw, tijd.

Er is ook gebruik gemaakt in het concept van Zappmysterie van impliciete storytelling. Dit omdat het verhaal niet helemaal in beeld wordt gebracht. Hier gaat het ook juist om want de kinderen moeten raden wie Tim en Monique hebben vermoord. Als ze dus eerst de hele verhaallijn laten zien dan valt er niks meer te raden. Er wordt dan ook telkens terug geblikt op de verhaallijn. Iedere aflevering wordt een klein stukje bekend gemaakt zodat er weer 1 onschuldig die niet de dader was van de dood op Monique en Tim naar huis kon en vrijgelaten werd door de boswachter.

In de serie wordt er ook gebruik gemaakt van expliciete storytelling. Want je kan niet zomaar iemand als dader benoemen. Hier moet je eerst feiten en onderzoek voor gedaan hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd Lieke heb jij misschien Tim en Monique vermoord en waarom ben jij niet schuldig. Als je er niet omheen draait zou je zeggen Lieke jij bent de moordenaar van Tim en Monique!

Storytelling is erg belangrijk, omdat het bepaald hoe een boodschap overgebracht wordt. De storytelling van een verhaal maakt of breekt in feite bijvoorbeeld de serie of film.

In deze serie wordt het gebruikt als middel om de doelgroep in dit geval kinderen te betrekken in de film. Door stukken van de serie niet helemaal te laten zien konden de kinderen zelf gaan onderzoeken wei de moordenaar was.

Weet jij door deze Blog beter wat Storytelling inhoud. Geef dan een voorbeeld met uitleg om andere mensen het ook nog beter te laten begrijpen!

Blogger: Jacky Tegelaar

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s