The story behind storytelling

Wat is storytelling eigenlijk? Het woord zegt het al, letterlijk vertaald van Engels naar Nederlands staat er ’verhalen vertellen’. Dit wordt al ontzettend lang gedaan, het is een vorm waarin mensen van nature communiceren. Als klein kind wil je ook altijd nog een verhaaltje voor het slapen gaan. Sinds onze geboorte is het een groot onderdeel in ons leven.

We leven in een tijd waar je alleen maar advertenties en content om je heen hebt. Door het vertellen van verhalen kun je mensen meer betrekken en zorgen dat het hen gaat boeien, zodat ze willen weten hoe het verhaal afloopt. Je gaat een langdurige relatie met fans aan als je ze bindt aan je verhaal. Je kunt ze hierdoor niet alleen bereiken maar ook raken.

Merken willen dus de dialoog met hun fans aangaan, maar ook hiermee bepaalde doelstellingen bereiken. Door de doelstellingen met een verhaallijn te combineren, zullen deze beter blijven hangen bij de fans. Het is immers zo dat mensen dingen beter onthouden, terughalen en in context plaatsen wanneer het een verhaal is. Wanneer je met een mooi verhaal emoties raakt groeit de merkbetrokkenheid en de loyaliteit.

Om als merk op een juist manier aan storytelling te doen heb je een creatieve en strategische minste nodig. Je moet over een goede content een leuk en pakkend verhaal kunnen vertellen. Een goed verhaal omvat niet alleen wat je verkoopt, maar ook waarom. Je kunt je verhaal in verschillende fases opbouwen. Door te starten met een algemene fase waarin je meer bewustzijn creëert rond een bepaald onderwerp, kun je een probleem creëren waarvoor je in een latere fase een oplossing biedt in de vorm van jouw product.

Een goed voorbeeld van storytelling is het verhaal van Charity Water, hierbij laten ze zelf de puzzelstukjes in elkaar zetten door de ontvanger. Het publiek in dit voorbeeld heeft de allergrootste rol gespeeld in het succes van de campagne. Het idee van Charity Water was erg simpel én tegelijkertijd de basis van een prachtig verhaal. Let ook op hoe ze hun succes delen: door het noemen van getallen en visuele aankleding gaat het verhaal bij het publiek leven en wordt het doorverteld.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s